Moestuinkalender maart

Met de komst van maart begint het moestuinseizoen weer tot leven te komen. De dagen worden langer, de temperaturen beginnen langzaam te stijgen en de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. Dit is het perfecte moment voor tuinliefhebbers om weer aan de slag te gaan in de moestuin.

Of je nu een doorgewinterde moestuinier bent of net begint met je groene avontuur, maart biedt tal van mogelijkheden om te zaaien, planten en voor te bereiden op een overvloedige oogst later in het jaar.

Maart is een uitstekende tijd om binnen alvast enkele gewassen voor te zaaien. Denk aan tomaten, paprika’s, aubergines en koolsoorten. Door ze binnen voor te zaaien, krijgen de zaailingen een goede start voordat ze naar buiten worden overgebracht. Zodra de grond wat begint op te warmen, kunnen veel groenten rechtstreeks in de volle grond worden gezaaid. Wortels, radijsjes, spinazie en erwten zijn enkele van de gewassen die nu gezaaid kunnen worden.

Bescherm gevoelige gewassen

Voordat je gaat zaaien, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Verwijder onkruid, maak de grond los en voeg indien nodig compost toe om de bodemvruchtbaarheid te verhogen. Hoewel de temperaturen stijgen, kan het weer nog steeds onvoorspelbaar zijn. Bescherm gevoelige gewassen tegen late vorst met behulp van bijvoorbeeld fleece of koudframes.

Maart is ook een goede tijd om het tuinbed te inspecteren en eventuele beschadigde of dode planten te verwijderen. Dit helpt om de gezondheid van de rest van de gewassen te bevorderen.

“Luister naar de natuur”

Wij adviseren om goed naar de natuur te luisteren. Let op tekenen van ontwaking, zoals het verschijnen van knoppen aan bomen of het ontluiken van de eerste lentebloemen. Dit kan een indicatie zijn dat de bodem klaar is om te worden bewerkt en dat bepaalde gewassen kunnen worden geplant.

“Wees geduldig”

Het weer kan in maart nogal wispelturig zijn. Boeren benadrukken het belang van geduldig zijn en niet te overhaast te werk te gaan. Wacht tot de grond de juiste temperatuur heeft bereikt voordat je begint met zaaien, om de beste resultaten te garanderen.

“Experimenteer”

Maart biedt een uitstekende gelegenheid om te experimenteren met nieuwe gewassen of teeltmethoden. Probeer bijvoorbeeld eens een nieuwe soort tomaat of experimenteer met het laten groeien van groenten in potten of verhoogde bedden.

Met deze tips en richtlijnen kunnen tuinliefhebbers vol vertrouwen aan de slag in hun moestuin in maart. Door de juiste voorbereiding en zorgvuldige planning kunnen ze binnenkort genieten van een overvloedige oogst van verse groenten en kruiden rechtstreeks uit eigen tuin.

Door: Jasper Seidel