Gelderland

Varkens kijken bij Familie Van de Kamp

  • Beulekampersteeg 31, 3882 LJ Putten
  • 9 en 10 september

Tijdens het Weekend van het Varken op 9 en 10 september organiseert The Pig Story een open dag bij 10 varkensbedrijven in heel Nederland. Je kunt er varkens komen kijken en zelf ontdekken hoe de varkens gehouden worden. De varkensboeren geven er uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Bovendien zijn er allerlei leuke activiteiten op hun erf te doen. In Putten is iedereen welkom bij familie van de Kamp van boerderij “De Roosendaal” op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 15.00 uur.

Leven in een dikke laag strooisel om lekker in te wroeten

Wil jij zien hoe varkens in Nederland worden gehouden? Jouw vraag stellen aan de boer of boerin? Op zaterdag 9 september kan dat bij familie van de Kamp in Putten. In 2021 stapten zij over naar het concept “Het Wroetvarken”. Op de boerderij van familie van de Kamp worden de biggetjes geboren. Als ze 20 kg zijn, verhuizen ze naar de wroetstal. De wroetstal heeft dichte vloeren met een dikke laag strooisel. Hierin kunnen ze lekker luieren en wroeten. Dat is hun natuurlijk gedrag. Door de strooisellaag blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet verwarmd te worden. De wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. Ze krijgen voer dat niet genetisch gemodificeerd is ofwel Non-GMO. De vaste mest van de wroetvarkens heeft een speciale samenstelling door al het strooisel. Akkerbouwers gebruiken het graag omdat het bijdraagt aan een gezonde bodem met veel bodemleven. De drachtige zeugen bij familie Van de Kamp kunnen naar buiten lopen als ze dat willen. De dieren krijgen kuilvoer en stro omdat het goed is voor hun darmen en heerlijk om mee te spelen.

Varkens houden met extra aandacht voor de dieren, natuur en omgeving

Elke wroetstal, ongeacht waar die staat, ziet er hetzelfde uit. Deze stallen worden gebouwd volgens de regels van het wroetvarken. Door de vele ramen op zichthoogte, komt veel daglicht naar binnen. Varkens ervaren er een natuurlijk dag- en nachtritme. Alle wroetvarkens worden gevoerd met een computergestuurde voerinstallatie. De varkens leven in groepen van 20 tot 32 dieren. Zo hebben ze meer ruimte om te bewegen. Hierdoor worden ze actiever en ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Het vlees is daardoor beter dooraderd (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht. Het vlees wordt via slagers verkocht die bewust kiezen voor deze kwaliteit vlees en manier van varkens houden. Zonnepanelen op het dak van de varkensstal van familie van de Kamp zorgen voor voldoende duurzame elektriciteit voor het hele bedrijf. Alle wroetboeren investeren in biodiversiteit op en rondom het erf. Ze planten o.a. (fruit)bomen en houtwallen op hun erf, zaaien kruidenrijke akkerranden en hangen vogelkastjes op. Veel wroetboeren werken hierbij samen met een vrijwilliger die hen adviseert. Het houden van varkens in een wroetstal is onder andere door het gebruik van strooisel duurder, maar geeft veel voldoening. Met de wroetvarkens kunnen boeren zich bovendien beter onderscheiden in de markt. Het vlees wordt verkocht via slagerijen door heel Nederland.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van familie van de Kamp van alles te zien en te doen. Zo vertellen zij samen met collega wroetboeren en hun toeleveranciers graag over de Nederlandse varkenshouderij. Iedereen mag via de ramen naar de varkens kijken. Voor de kinderen is er de boerderij speeltuin met traptrekkers en het jungle parcours. In het maïsdoolhof is een educatieve speurtocht over boerderijdieren uitgezet. Kinderen mogen wroeten naar cadeautjes en kunnen zich laten schminken. Bij de Wroettruck kan iedereen wroetvarkensvlees proeven. Het Weekend van het Varken in Putten wordt gehouden aan de Beulekampersteeg 31 en is gratis te bezoeken op zaterdag 9 september van 10.00 tot 15.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken bij tientallen zichtstalhouders. Kijk voor adressen op www.thepigstory.nl/zichtstallen. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere deelnemers aan het Weekend van het Varken. Meer informatie vind je ook op www.wroetvarken.nl.

Dit is een samenwerking tussen

Over ons

Ontdek de wereld achter je eten

Welkom bij Boeren Buren, het publieksmerk van LTO Noord dat een brug slaat tussen de agrarische sector en de samenleving. Wij geloven in de kracht van dialoog en begrip, en daarom willen we graag met jou in gesprek gaan. Waarom? Omdat we ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is dat boeren en burgers elkaar beter leren kennen en begrijpen.

Boeren Buren is ontstaan vanuit de gedachte dat het tijd is voor meer verbinding tussen boer, tuinder en de samenleving. We willen graag laten zien wie we zijn, wat we doen en waarom we zo gepassioneerd zijn over onze sector. Door de dialoog aan te gaan en elkaar te leren kennen, kunnen we samenwerken aan een duurzame toekomst waarin voedselproductie en natuurbescherming hand in hand gaan.

#waarboerenburenworden

Ontdek de wereld achter je eten

Meer over ons