Gelderland

Varkens kijken bij Denkavit

  • Tolnegenweg 65, 3781 PV Voorthuizen
  • 9 en 10 september

Op zaterdag 9 en zondag 10 september kan iedereen bij 10 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het eraan toe gaat in de Nederlandse varkenshouderij. In Voorthuizen is iedereen welkom in het speciale DenkaFarm Innovation Centre waar voedingsonderzoek wordt gedaan bij biggen. Medewerkers van het bedrijf geven er uitleg over hun werk en organiseren er allerlei interessante activiteiten op het erf. U bent welkom op zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Nieuwe inzichten over de beste voeding voor biggen

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd spannend maar ook leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story elk jaar in september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland. In Voorthuizen opent voerfabrikant Denkavit haar onderzoekslocatie voor het publiek. Het DenkaFarm Innovation Centre is een speciaal ingerichte varkensstal waar zeugen (moedervarkens) regelmatig een nestje biggetjes krijgen. Er wordt onderzoek gedaan naar vernieuwde voersoorten en voermethodes die varkenshouders kunnen gebruiken om bijvoorbeeld duurzamer te werken of de gezondheid van hun biggen nog verder te verbeteren. Vanuit de bezoekersgang kan iedereen op 9 september heel goed naar de varkens kijken. Er zijn kraamzeugen met pasgeboren biggetjes te zien. De kleintjes slapen en spelen veel en drinken vaak bij hun moeder. Hier worden de allerkleinste biggetjes bijgevoerd met speciaal ontwikkelde biggenmelk. Het geeft de dieren een goede start en zorgt ervoor dat elk dier ruim voldoende kan drinken in de eerste dagen van haar leven. Op de kraamafdeling is veiligheid, hygiëne en een goed klimaat voor zowel de zeugen als de biggetjes heel belangrijk. In de stal voor dragende zeugen zie je zwangere dieren vrij rondlopen. Zij dragen speciale radiofrequentie-chips in hun oor waarop alle informatie over het dier staat. Daarmee ontvangt elk zwanger dier exact de juiste portie en samenstelling voer in het automatische voerstation. De varkens weten precies hoe de voerautomaat werkt en gaan er zelf langs als ze trek hebben. Varkens worden hier kunstmatig bevrucht. In de biggenafdeling zie je jonge varkens die al op eigen benen staan, Ze leven er zonder hun moeder maar krijgen wel intensieve zorg en energierijk voer waarmee ze opgroeien tot volwassen varkens. Het is prachtig om de ontwikkeling van de dieren te zien.

Geniet van allerlei interessante activiteiten

Tijdens het Weekend van het Varken kun je in dit bedrijf, varkens kijken vanuit een speciale bezoekersgang met vensters. Bovendien is er op het erf van de DenkaFarm van alles te zien en te beleven. Medewerkers beantwoorden vragen en geven uitleg. Bezoekers kunnen er varkensvlees proeven. Het Weekend van het Varken in Voorthuizen wordt gehouden aan Tolnegenweg 65 en is gratis te bezoeken op zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken bij zichtstalhouders. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl/bezoeklocaties. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Vragen?
Heeft u vragen neem dan contact op met denkavit@denkavit.nl

Dit is een samenwerking tussen

Over ons

Ontdek de wereld achter je eten

Welkom bij Boeren Buren, het publieksmerk van LTO Noord dat een brug slaat tussen de agrarische sector en de samenleving. Wij geloven in de kracht van dialoog en begrip, en daarom willen we graag met jou in gesprek gaan. Waarom? Omdat we ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is dat boeren en burgers elkaar beter leren kennen en begrijpen.

Boeren Buren is ontstaan vanuit de gedachte dat het tijd is voor meer verbinding tussen boer, tuinder en de samenleving. We willen graag laten zien wie we zijn, wat we doen en waarom we zo gepassioneerd zijn over onze sector. Door de dialoog aan te gaan en elkaar te leren kennen, kunnen we samenwerken aan een duurzame toekomst waarin voedselproductie en natuurbescherming hand in hand gaan.

#waarboerenburenworden

Ontdek de wereld achter je eten

Meer over ons