Wat zit er allemaal in jouw eiwitshake?

De afgelopen jaren steeg de populariteit van shakes, proteïne maaltijden en andere ‘gezondere’ varianten van eten snel. We zijn geboeid door gemakkelijke maatregelen om gezonder te worden. Maar wat zit er eigenlijk in zo’n shake?

Proteïne of eiwitshake?

Proteïne betekent eiwit. Een proteïneshake kun je dus ook een eiwitshake noemen. Eiwitten zijn een belangrijk stofje voor je lichaam. Zo is het goed voor je botten, maar ook voor herstel van spieren na een sportsessie. Hierdoor wordt het ook voornamelijk gedronken door sporters. Deze eiwitshakes worden gemaakt van eiwitpoeder met water of melk.

Waar bestaat eiwitpoeder uit?

Eiwitpoeder kan uit allerlei producten komen die eiwit bevatten. Denk bijvoorbeeld aan kaas, melk, erwten, aardappelen of rijst. Alle andere stoffen uit deze producten worden eruit gefilterd, waardoor er alleen een hoog eiwitgehalte overblijft. Soms worden er ook supplementen zoals vitaminen of mineralen toegevoegd. Ook bevat dit poeder vaak een variant van zoetstof of smaakstoffen. Met deze smaakmaakstoffen vinden we een proteïnedrankje lekker, en kopen we het ook sneller. Per schepje eiwitpoeder zit er 10 tot 30 gram eiwit in.

Er zijn ook plantaardige eiwitpoeders, zoals poeders gemaakt van hennepzaad. Hennep eiwitpoeder heeft een hoge biologische waarde en een hoog eiwitgehalte.

Eiwitshake of toch een boerenproduct?

Eiwitshakes worden dus gemaakt van poeder die uit boerenproducten komen zoals kaas, melk en ei. Maar is een shake dan beter voor je dan een bak kwark? Niet per se, is het antwoord. Eiwitshakes zitten vol eiwit, wat zeker goed voor je is. Maar kwark heeft ook nog andere voedingstoffen en mineralen zoals calcium, waardoor je dus meerdere stoffen binnenkrijgt die goed voor je zijn.

Zo maak je zelf een eiwitshake (met boerenproducten):

  • 250 milliliter halfvolle melk
  • 150 gram magere kwark
  • IJsblokjes
  • 2 eetlepels natuurlijk zoetstof
  • 1 gekoeld blikje kokosmelk
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel honing