Wat te oogsten uit je moestuin in januari en februari?

In de wintermaanden groeit en bloeit er weinig. De kerstmaanden zijn geweest, en nu is het wachten op de lente… Er is gelukkig nog hoop! In dit artikel leggen we uit wat er nog te halen valt in de eerste maanden van het jaar

Schorseneer

Deze wintergroente valt in de categorie: ‘vergeten groenten’… Schorseneer wordt in Nederland nog vrij weinig gegeten, maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de orde van de dag in de koude wintermaanden. Zo wordt het meeste van deze groente geoogst in februari, en komt hij het vaakst voor in Nederland, Franrijk en België. De schorseneer heeft qua smaak iets weg van asperge, artisjok en bloemkool.

Hoe bereid ik schorseneren?

Opgebakken is deze groente erg smaakvol, hier een recept voor 4 personen:

  • 1 bundeltjeschorseneren
  • 1 citroen
  • Bakolie
  • Toefjes peterselie
  • Peper en zout toevoegen naar smaak

Opbakken voor ongeveer 20-25 minuten, en smullen maar!

 

Aardpeer

Deze knolgroente zijn vanaf het najaar al te oogsten, maar kunnen tot eind februari de grond uit. Ideaal dus om over een langere periode te eten. De aardpeer is op tal van manieren te eten, vooral voedingsdeskundigen raden aan om ze rauw te eten. Deze groente is namelijk erg goed voor mensen die kampen met diabetes, en is het een bewezen afvalvriendelijk gerecht. Als je de aardpeer rauw proberen wilt, mix hem dan vooral door de salade heen en wordt verrast door de frisse en zoete smaak!

Hier een lekker aardpeersoep recept!

Ingrediënten:

  • 500 gr aardperen
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 3 tl zonnebloemolie
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1,5 dl room
  • 1 eidooier
  • peper en zout
  • gehakte koriander
  • broodcroutons

Recept:

Schil de aardperen en snijd in blokjes van ca 1,5 cm. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uiensnippers glazig. Voeg dan de aardpeerblokjes toe en stoof enkele minuten al roerend mee. Giet de verwarmde kippenbouillon erbij en kook de soep op een laag vuur ca 15 min. Mix de soep. Verhit de soep opnieuw en breng op smaak met peper en zout. Roer er van het vuur af de room en eierdooier door. Garneer met de koriander en geef er broodcroutons bij.

Door Dorien Hulsman