Waarom seizoensgroenten nog altijd beter zijn

Groenten hebben een natuurlijke groeicyclus en worden geoogst zodra ze hun volwassenheid bereiken. Seizoensgroenten zijn groenten die gedijen en worden geoogst in specifieke seizoenen. Bijvoorbeeld, groenten zoals paprika, aubergine en tomaat zijn typische zomergroenten die gedijen in een zonovergoten omgeving. In tegenstelling tot deze zomergewassen, kennen we boerenkool, winterpostelein en spruitjes als typische wintergroenten. In dit artikel leggen we uit waarom seizoensgroenten nog altijd beter zijn.

Waarom is het eten van seizoensgroenten belangrijk? Buiten het seizoen om eten kan leiden tot logistieke complexiteit en, nog belangrijker, verlies van smaak en voedingsstoffen. Vaak is er verwarmde kasteelt nodig als productie lokaal plaatsvindt. Maar vandaag de dag gaat seizoensgebonden eten over meer dan alleen smaak en voedingswaarde; het gaat ook over duurzaamheid en het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen.

Seizoensgroenten zijn voedzamer

Groenten die in het seizoen worden geoogst, zijn over het algemeen voedzamer dan hun niet-seizoensgebonden tegenhangers. Dit komt doordat ze de kans hebben gehad om optimaal te rijpen, met behoud van hun maximale voedingswaarde. Het is bekend dat de nutriënten in groenten en fruit afnemen na de oogst. Groenten die van ver worden geïmporteerd, kunnen tot wel vijf dagen onderweg zijn en enkele dagen in de schappen van de supermarkt liggen voordat ze worden gekocht. Vervolgens blijven ze tot zeven dagen in onze koelkast liggen voordat we ze consumeren. Deze vertraging kan leiden tot aanzienlijk verlies van voedingsstoffen. Daarnaast kan een toenemende vraag naar producten in de supermarkt leiden tot een afname van de mineralendichtheid. Bovendien verliezen sperziebonen, erwten en zelfs broccoli tussen de 15 en 77 procent van hun voedingswaarde tegen de tijd dat ze worden geconsumeerd. Dit verlies is deels te wijten aan de verarming van landbouwgrond, maar ook aan de tijd tussen oogsten en eten.

Hierdoor blijven seizoensgroenten ook smakelijker! Hoe verser de groenten, hoe lekkerder we ze vinden.

Je krijgt meer waar voor je geld

Seizoensgroenten zijn doorgaans voordeliger dan groenten die buiten het seizoen zijn geteeld. Dit heeft grotendeels te maken met vraag en aanbod, maar ook met transportkosten. Tijdens het seizoen is het aanbod van bepaalde groenten overvloedig, wat de prijs gunstiger maakt dan in andere seizoenen. Wanneer je lokale seizoensgroenten en fruit koopt, bespaar je ook op transportkosten.

Seizoensgroenten zijn duurzaam

Het eten van (lokale) seizoensgroenten vermindert de behoefte aan transport en energie om de groenten naar jouw bord te krijgen. Dit heeft aanzienlijke voordelen voor het milieu en draagt bij aan duurzaamheid. Het vermijdt de behoefte aan verwarmde kassen en vermindert de uitstoot van broeikasgassen die gepaard gaan met internationaal transport.

Kortom, seizoensgroenten bieden niet alleen een scala aan voordelen voor jouw gezondheid en smaakpapillen, maar dragen ook bij aan een duurzamere wereld. Het eten van groenten in het juiste seizoen is een win-win situatie voor jou en de planeet.

Door Dorien Hulsman