Noord-Brabant

Varkens kijken bij Heihoef Farming

  • Wittedijk 9, 5754PP Deurne
  • 9 en 10 september

In het tweede weekend van september kan iedereen bij 10 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven. In Deurne is iedereen welkom bij de familie Meulendijks. Zij geeft er zelf uitleg over de varkenshouderij en organiseert er allerlei leuke activiteiten op hun erf. Bijzonder op deze boerderij is een innovatief mestsysteem waarmee geur, stikstof en CO2 worden teruggedrongen. De open dag in Deurne wordt op zaterdag 9 en zondag 10 september gehouden van 10.00 tot 16.00 uur.

Boerderij met extra aandacht voor het varken en de natuur

Steeds meer varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert The Pig Story elk jaar het Weekend van het Varken. In Deurne kun je de boerderij van de familie Meulendijks bezoeken. Op deze boerderij worden regelmatig biggetjes geboren die er opgroeien tot volwassen varkens. De familie Meulendijks werkt samen binnen het Hoevenaer vleesconcept. Bijzonder varkensvlees van Nederlandse afkomst. De Hoevenaer varkens leven volgens het 1-ster Beter Leven concept van de Dierenbescherming. Ze krijgen daardoor extra veel leefruimte, daglicht en speelgoed in hun stal. De varkens zijn van het Duroc varkensras dat extra smaakvol vlees oplevert. Het vlees heeft een goede verhouding tussen vlees en vet. Het vet zit op de juiste plaats. Het is heerlijk mals, sappig en rijk aan eiwitten en vitamines. Alle Hoevenaer boeren werken transparant. Ze geven consumenten de kans om via zichtvensters in hun stal te kijken. Ze besteden extra aandacht aan hun omgeving.

Extra aandacht voor de natuur en de omgeving

De familie Meulendijks produceert vlees op een zo duurzaam mogelijke manier. Ze ontwikkelde samen met andere Brabantse varkensboeren, technische bedrijven en de provincie Brabant het Total Circulair Farmconcept. In samenwerking met de Provincie Noord-Brabant en drie andere Brabantse varkenshouders ontwikkelde ze het Total Circulair Farmconcept. Met dit systeem komt de mest van de varkens in een laagje water terecht, net als in een ‘plonstoilet’ thuis. Door de verdunning en regelmatige verwijdering van de mestvloeistof worden stikstof, methaan en geur sterk gereduceerd. Via een spoelsysteem worden mest en urine continue afgevoerd uit de stal. De mest wordt op het bedrijf zelf verwerkt tot een droge meststof en herbruikbaar water die in Frankrijk graag wordt gebruikt in de land- en tuinbouw. Water uit de mest en urine worden met behulp van bacteriën en een filtersysteem gereinigd tot schoon water. Dit water wordt gebruikt op het varkensbedrijf zelf. Om mest uit de stallen te spoelen bijvoorbeeld maar ook om stallen schoon te spuiten. Op het dak van de varkensstallen van de familie Meulendijks, liggen zonnepanelen. Daarmee wekt de familie voldoende stroom op voor het eigen varkensbedrijf.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Op het erf van de familie Meulendijks is tijdens het Weekend van het Varken van alles te zien en te beleven. Toeleveranciers zijn er om uitleg te geven over de varkenshouderij en het nieuwe mestsysteem. Via films en camerabeelden uit de stal kom je nog meer te weten over de varkens. Bezoekers kunnen de biggen knuffelen en vlees proeven van Hoevenaer. Er zijn leuke prijzen te winnen. Er is een springkussen, schminken en knutselen voor kinderen. Het Weekend van het Varken bij de familie Meulendijks op de Wittedijk 9 in Deurne is gratis te bezoeken op zaterdag 9 en zondag 10 september van 10.00 uur tot 16.00 uur. Dat geldt ook voor andere speciale zichtstallen in Nederland. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vindt u op www.thepigstory.nl. U vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Dit is een samenwerking tussen

Over ons

Ontdek de wereld achter je eten

Welkom bij Boeren Buren, het publieksmerk van LTO Noord dat een brug slaat tussen de agrarische sector en de samenleving. Wij geloven in de kracht van dialoog en begrip, en daarom willen we graag met jou in gesprek gaan. Waarom? Omdat we ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is dat boeren en burgers elkaar beter leren kennen en begrijpen.

Boeren Buren is ontstaan vanuit de gedachte dat het tijd is voor meer verbinding tussen boer, tuinder en de samenleving. We willen graag laten zien wie we zijn, wat we doen en waarom we zo gepassioneerd zijn over onze sector. Door de dialoog aan te gaan en elkaar te leren kennen, kunnen we samenwerken aan een duurzame toekomst waarin voedselproductie en natuurbescherming hand in hand gaan.

#waarboerenburenworden

Ontdek de wereld achter je eten

Meer over ons