Gelderland

Varkens kijken bij Dijk 43

  • Krommedijk 43, 7381 BT Klarenbeek
  • 9 en 10 september

Op zaterdag 9 en zondag 10 september kan iedereen bij 10 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Klarenbeek is iedereen welkom bij Dijk43 van de familie Veldhuis. Zij geven er uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens het Weekend van het Varken organiseert ze bovendien allerlei leuke activiteiten op haar erf. Het Weekend van het Varken duurt op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

Diervriendelijke varkenshouderij geeft varkens de ruimte om naar buiten te gaan

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 9 en 10 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland. In de speciale varkenshouderij Dijk43 leven moedervarkens die regelmatig jonge biggetjes krijgen. De dieren groeien er op tot volwassen dieren die klaar zijn voor de slacht. Bijzonder aan de varkenshouderij van de familie Veldhuis is dat varkens een uitloop hebben om naar buiten te gaan. Je kunt de dieren op dit bedrijf daarom van dichtbij bekijken. Dragende moederzeugen leven er in groepen in een ruime huisvesting. Daar kunnen ze eten, spelen en relaxen wanneer ze maar willen. Een paar dagen voordat de biggen worden geboren verhuist de zeug naar een speciale kraamafdeling. Daar is alles erop gericht om moedervarken en haar biggen zoveel mogelijk comfort en veiligheid te bieden. Als de biggen worden geboren kunnen ze meteen horen, zien, ruiken en lopen. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar hun moeder om er te drinken. Na 28 dagen kan een big al op eigen benen staan. Ze gaan dan naar de biggenstal waar veel ruimte is om te spelen, ravotten en slapen. Ze groeien er als kool. Bij Dijk43, leven varkens volgens de gangbare normen voor de varkenshouderij. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Dat biedt de dieren extra ruimte, vrijheid en dierwelzijn. Omdat de varkens bij de familie Veldhuis meer kunnen bewegen, ontwikkelen ze wat meer spiermassa. Dat zorgt voor varkensvlees met net wat minder vet.

Dierwelzijn en duurzaamheid

De familie Veldhuis koopt granen bij boeren in de buurt waarmee ze zelf voer mengt voor haar eigen dieren. Zo zorgen ze voor een hoge kwaliteit voer voor hun dieren. Voer van dichtbij maakt het vlees van Dijk43 duurzamer. Dat geldt ook voor de mest van hun varkens. Die zet de familie Veldhuis zoveel mogelijk af bij boeren in de eigen buurt. Dit principe waarbij granen groeien met de mest van dieren uit de buurt, heet kringlooplandbouw. Het wordt in Nederland gezien als een duurzame manier van varkens houden. Het vlees van de varkens verkoopt de familie Veldhuis zoveel mogelijk rechtstreeks aan de slagerijen van Herman Ter Weele en Gert-Jan van der Horst. Zij zullen tijdens het weekend workshops verzorgen. Ook wordt er vlees aan winkels geleverd via de coöperatie “Van Onze Grond” waarbij boeren en supermarkten in de regio Apeldoorn-samenwerken. Consumenten kunnen het vlees ook via de boerderijwinkel van de familie Veldhuis afnemen of via de Pantry in Wilp. De varensboerderij in Klarenbeek biedt tenslotte ruimte aan mensen die na een periode van ziek zijn, weer willen integreren in het arbeidsproces.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van de familie Veldhuis van alles te zien en te doen. Zo vertelt de familie zelf graag over hun bedrijf en zijn er rondleidingen en informatieborden. Iedereen mag er van dichtbij naar de varkens kijken. Voor de kinderen zijn er spelletjes en is er schminken. Bezoekers kunnen proeven van het vlees van de eigen varkens en van zuivel en jam van boeren uit de buurt. Het Weekend van het Varken in Klarenbeek wordt gehouden aan de Krommendijk 43 en is gratis te bezoeken op zaterdag 9 en zondag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken bij tientallen zichtstalhouders. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Vragen?
Heeft u vragen neem dan contact op met eerlijkvlees@dijk43.nl

Dit is een samenwerking tussen

Over ons

Ontdek de wereld achter je eten

Welkom bij Boeren Buren, het publieksmerk van LTO Noord dat een brug slaat tussen de agrarische sector en de samenleving. Wij geloven in de kracht van dialoog en begrip, en daarom willen we graag met jou in gesprek gaan. Waarom? Omdat we ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is dat boeren en burgers elkaar beter leren kennen en begrijpen.

Boeren Buren is ontstaan vanuit de gedachte dat het tijd is voor meer verbinding tussen boer, tuinder en de samenleving. We willen graag laten zien wie we zijn, wat we doen en waarom we zo gepassioneerd zijn over onze sector. Door de dialoog aan te gaan en elkaar te leren kennen, kunnen we samenwerken aan een duurzame toekomst waarin voedselproductie en natuurbescherming hand in hand gaan.

#waarboerenburenworden

Ontdek de wereld achter je eten

Meer over ons